g-studio
Wysłany: 2010-01-23, 23:08 Spelunky
Ukończyłem właśnie bardzo udaną platformówkę freeware autorstwa Derek'a Yu - Spelunky
gra jednak wciąż kryje wiele tajemnic
udało mi się zdobyć zarówno czaszkę, która uzupełniała moją energię w miarę zabijania wrogów, a także odwiedzić tajny "supermarket", którego bramę znalazłem dzięki jakiemuś przypadkowemu wybuchowi na poziomie dżunglowym. W tym ukrytym skupisku sklepów nabyłem też złoty krzyż, który dawał mi całe dodatkowe życie.
Tylko raz jednak zdarzyło mi się spotkać dużego zielonego stwora z kosmosu w swojej machinie na poziomie lodowym, niestety nie udało mi się niczego zdziałać bo zginąłem parę chwil później.
Poza tym zawsze na którymś w ostatnich poziomów (tam gdzie są jasne mury i lawa) znajduję wejście, którego nie mogę otworzyć bo przejście uniemożliwia złoty zamek.
Następną dla mnie tajemnicą jest czasem widoczna złota korona, zaraz pod kamienną statuą na poziomie lodowym, na poniższym zrzucie ekranu co prawda tej korony nie widać, ale zapaleni Spelunkerzy zapewne wiedzą, że gruntu pod statuą nie da się wysadzić i tym samym w żaden sposób zdobyć tej (czasem widocznej tam) korony.
Czy jeśli na początku poziomu bohater coś mówi np "Snakes .. I hate snakes!" w pierwszych jaskiniach lub "I hear rushing water" na poziomie z wielką rybą, wskazują na coś szczególnego w związku z poziomem który się zaczyna czy to po prostu komentarz bez jakiegoś ukrytego znaczenia?
Jeśli znacie rozwiązania tych zagadek albo macie jeszcze inne doświadczenia w grze - piszcie!