Nie jestem tu częstym bywalcem - ot, od czasu do czasu wpadnę pochwalić się tym, co to zmajstrowałem na zapleczu. Tak jest i tym razem. Ow-kay, dosyć wstępu, oto prezentuję najnowsze dzieło spod szyldu SVG: Alexland.
Owoc ponad dwóch miesięcy współpracy ze ŻbiXem - gmerania nad pixelkami oraz dłubania w kodzie. W końcu jednak udało się nam doprowadzić ten projekt do końca. Rozmyślając o tych dwóch miesiącach, patrząc na wszystkie sprite'y oraz przewijając mój największy, jak do tej pory, kawał kodu - napełnia mnie uczucie dobrze odwalonej roboty.
Tytuł gry jest nieprzypadkowy, Alexland jest bowiem grą na podobę Crimsonlandu, osadzoną w znanych i lubianych klimatach RMowego RTP. Gracz wciela się w Alexa i za pomocą swojej wiernej giwery odsyła w nicość kolejne dziesiątki i setki próbujących dobrać się do jego tyłka potworów. Co tu więcej pisać? Dziewięć gnatów do wyboru, jedenaście bonusów ułatwiających walkę i dziesięć typów potworów do młócenia.
Dzisiaj wydany został Alexland w (najprawdopodobniej ostatecznej) wersji 1.2.
Zmiany w astronomicznym skrócie:
- internetowa tablica najlepszych wyników
- system osiągnięć (60 medalików do zdobycia)
- nowa broń: przysmażacz
- parę innych drobiazgów
- optymalizacja
- bugfix